Vakantiegeld 2022: sparen, lasten verlichten of lekker genieten?

Wat doe jij dit jaar met je vakantiegeld? De kans is groot dat je het opzij zet als appeltje voor de dorst. In korte tijd is het leven immers veel duurder geworden, waardoor we gemiddeld veel minder kunnen sparen.

 

Oorspronkelijk was vakantiegeld een extraatje waarmee werknemers op vakantie konden gaan. Hoewel veel huishoudens het hier nog altijd voor gebruiken, hebben de meeste mensen een andere bestemming voor hun vakantiegeld.

 

Buffer

Zo zet zo’n 40% van alle Nederlanders het geld op de spaarrekening. Vaak met als doel om een buffer op te bouwen of deze weer aan te vullen. Slim, want zo kun je onverwachte uitgaven opvangen. Wil je weten hoe hoog jouw buffer ongeveer moet zijn? Vul dan de Bufferberekenaar van het Nibud eens in.

 

Hypotheek aflossen

Je kunt je vakantiegeld ook gebruiken om je hypotheekschuld af te lossen. Ongeveer één op de zes huiseigenaren kiest hiervoor. Het voordeel is dat je vaak meer rendement hebt dan wanneer je het geld op een spaarrekening zou zetten. Daar komt bij dat je huis op die manier steeds meer jouw eigendom wordt in plaats van dat van de bank. Op termijn kan dat weer gunstig zijn voor de hoogte van de hypotheekrente die je betaalt.

 

Investeren in duurzaamheid

Vanuit de rendements gedachte kan het ook slim zijn om je huis te verduurzamen. Met de hoge energieprijzen is dat steeds aantrekkelijker. Zeker als je nog geen isolerende maatregelen hebt genomen zoals vloer- en spouwmuurisolatie. Tref je tenminste twee maatregelen? Dan kun je in aanmerking komen voor 30% subsidie.

 

Lekker op vakantie!

Maar je kunt je vakantiegeld natuurlijk ook gebruiken waarvoor het oorspronkelijk is bedoeld: lekker op vakantie gaan! Hoewel in financieel opzicht natuurlijk niet de meest ‘spaarzame’ keuze, is het wel belangrijk om in het nu te leven, te ontspannen en te genieten!

 

Verdwijnt het vakantiegeld?

Nee, niet schrikken. Als dat al gebeurt, krijg je er iets voor terug. In steeds meer CAO’s wordt het vakantiegeld namelijk vervangen door een Individueel keuzebudget (IKB) of Persoonlijk keuzebudget (PKB). Dit is een potje geld waar je naast je salaris recht op hebt.

 

Zelf bepalen

Zo’n keuzebudget is opgebouwd uit verschillende onderdelen zoals bijvoorbeeld vakantietoeslag, eindejaarsuitkering, overwerk en uitbetaalde vakantiedagen. Je mag zelf bepalen wanneer en waaraan je het geld besteedt. Denk aan (pensioen)sparen, betaald verlof opnemen of het als extra salaris laten uitkeren.