Stijging hypotheekrente zet door

mid friesland advies

De stijging van de hypotheekrente lijkt een blijvertje. Afhankelijk van de looptijd van een hypotheek is het verschil met eind vorig jaar inmiddels opgelopen tot meer dan 1,5%. De hoge energieprijzen zijn een belangrijke oorzaak, evenals de toenemende inflatie en de oorlog in Oekraïne.

 

Daardoor is er veel onzekerheid over de toekomst en dat houdt de kapitaalmarkt flink in beweging. Want hoewel de rente de ene dag omhoog gaat en de andere weer omlaag, is er over de eerste vier maanden van 2022 een duidelijke stijging te zien.

ECB

Ook het beleid van de Europese Centrale Bank speelt een rol in die ontwikkeling. De ECB is namelijk van plan om minder staatsobligaties op te kopen en overweegt zelfs om op termijn de rente te verhogen. Die berichten drijven de kapitaalmarktrente verder op.

Samenhang

De hoogte van de hypotheekrente hangt nauw samen met die op de kapitaalmarkt. Gaat de kapitaalmarktrente omhoog, dan volgt korte tijd later ook de hypotheekrente. Om die reden hebben de meeste banken de hypotheekrente in de afgelopen maanden verhoogd, soms zelfs meerdere keren.

Actie!

Anderzijds: de hypotheekrente is historisch gezien nog altijd laag. Het kan verstandig zijn om nu actie te komen. Bijvoorbeeld als je jouw hypotheek nog niet hebt overgesloten en niet het risico wilt lopen dat de rente nog verder stijgt. Of als je je plannen om een huis te kopen niet wilt laten dwarsbomen door een nog hogere rente.