Hogere WOZ-waarde kan gunstig zijn

Heb je onlangs jouw nieuwe WOZ-beschikking van de gemeente gekregen? Dan heb je waarschijnlijk gezien dat de WOZ-waarde van jouw woning is gestegen, gemiddeld met ongeveer 7%. Dit percentage kan echter sterk variëren, met in sommige gevallen zelfs aanzienlijke uitschieters. Neem bijvoorbeeld een luxe appartementencomplex in Middelburg, waar de bewoners een opmerkelijke stijging van hun WOZ-waarde zagen, van € 245.000 naar € 430.000. Dit heeft bij sommigen voor onrust gezorgd, terwijl anderen juist denken dat de waarde van hun huis eerder te laag was ingeschat.

Wat Betekent WOZ en Hoe Werkt Het?

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Elk jaar stelt de gemeente de WOZ-waarde van jouw woning vast, en deze waarde beïnvloedt de hoogte van verschillende belastingen en heffingen. Deze waarde wordt bepaald op basis van de verkoopprijs, ofwel wat jouw huis waard is in het economisch verkeer. Jouw woning wordt hiervoor vergeleken met recent verkochte, vergelijkbare woningen in jouw omgeving, waarbij ook aanpassingen aan jouw woning zoals zonnepanelen, isolatie, en uitbouwen worden meegenomen.

Jouw Taxatierapport Bekijken

Je kunt het taxatierapport, dat de basis vormt voor jouw WOZ-waarde, bekijken via MijnOverheid onder Wonen -> WOZ, of door het bij jouw gemeente op te vragen. Dit rapport geeft je inzicht in de vergelijkingsmethode en hoe jouw waarde is bepaald.

Voordelen van een Hogere WOZ-Waarde

Hoewel een hogere WOZ-waarde vaak leidt tot hogere belastingen, zijn er situaties waarin dit juist in je voordeel kan werken. Bijvoorbeeld, als je een hypotheek hebt zonder Nationale Hypotheekgarantie, kan een hogere WOZ-waarde zorgen voor een lagere risico-opslag op jouw hypotheekrente. Dit kan je jaarlijks honderden euro’s besparen. Ook kan een hogere WOZ-waarde meer ruimte bieden voor extra hypotheeklening, bijvoorbeeld voor een verbouwing of het nemen van duurzaamheidsmaatregelen.

Bezwaar Maken Tegen de WOZ-Waarde

Ben je het niet eens met de vastgestelde WOZ-waarde? Dan kun je binnen zes weken bezwaar maken. Dit is vooral relevant als je denkt dat de waarde onterecht hoog is vastgesteld. Maar voordat je deze stap zet, is het slim om goed na te denken over de mogelijke voordelen van een hogere WOZ-waarde.

Conclusie

De WOZ-waarde van jouw woning speelt een belangrijke rol in je financiën. Het is daarom van belang dat je goed begrijpt hoe deze waarde tot stand komt en wat je kunt doen als je het niet eens bent met de vaststelling. Tegelijkertijd kan een hogere WOZ-waarde ook kansen bieden. Weeg daarom zorgvuldig de voor- en nadelen af en overweeg om persoonlijk advies in te winnen bij een erkend adviseur om te zien wat in jouw situatie de beste aanpak is.