Hypotheekwijzigingen 2024: Meer Lening, Groene Bonussen!

Wat Verandert er in 2024 voor Jouw Hypotheek?

Als je droomt van een eigen huis of al een hypotheek hebt, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van veranderingen in de hypotheekregels. In 2024 staan er enkele significante wijzigingen op stapel die van invloed kunnen zijn op jouw financiële situatie. Hier is een overzicht van de belangrijkste veranderingen:

1. Hogere hypotheek voor energiezuinige huizen

Vanaf 2024 wordt de maximale hypotheek mede bepaald door het energielabel van de woning die je wilt kopen. Hoe energiezuiniger het huis, hoe meer je kunt lenen zonder extra voorwaarden. Voor woningen met energielabel C en D kun je € 5.000 extra lenen, terwijl huizen met energielabel A en B zelfs recht geven op € 10.000 extra. Als je een super duurzame woning koopt met een label A++++ en een energieprestatiegarantie van minstens tien jaar, kan het extra leenbedrag zelfs oplopen tot € 50.000!

2. Extra hypotheekruimte voor ‘slecht’ energielabel

Zelfs als je een huis met een minder gunstig energielabel koopt, kun je in 2024 extra lenen, maar dit bedrag moet je wel besteden aan de verduurzaming van je huis. Het extra leenbedrag is afhankelijk van het huidige energielabel. Voor energielabel A en B is dit € 10.000 extra, voor C en D € 15.000, en voor E, F en G € 20.000. Als je woning geen energielabel heeft, kun je nog steeds maximaal € 10.000 extra lenen voor verduurzaming.

3. Meer leenruimte voor alleenstaanden

Als alleenstaande met een inkomen van minstens € 28.000 kun je in 2024 € 16.000 extra lenen, waardoor het kopen van een woning iets toegankelijker wordt.

4. Veranderingen in Nationale Hypotheekgarantie (NHG)

De NHG-limiet voor een hypotheek stijgt in 2024 naar € 435.000, wat een verhoging is ten opzichte van € 405.000 in 2023. Als je van plan bent om te verduurzamen, ligt de NHG-limiet zelfs op € 461.100.

5. Invloed van studieschuld op je hypotheek

Met een studieschuld kun je in 2024 mogelijk minder lenen, omdat banken voortaan het werkelijke maandelijkse aflossingsbedrag meerekenen. Hoewel de berekeningsmethode verandert, zal dit voor de meeste mensen weinig verschil maken.

6. Overdrachtsbelasting

Jonge kopers onder de 35 jaar die hun eerste woning kopen, blijven in 2024 vrijgesteld van overdrachtsbelasting, zolang de woning niet duurder is dan € 510.000. Dit is een aanzienlijke verhoging ten opzichte van 2023 (€ 440.000). Oudere kopers of degenen die eerder van de regeling hebben geprofiteerd, betalen 2% overdrachtsbelasting. Als je van plan bent de woning te verhuren, bedraagt dit percentage 10,4%.

7. Hypotheekrenteaftrek

In 2024 verandert de maximale hypotheekrenteaftrek bijna niet, met een stijging van 36,93% naar 36,97%. De aftrek is van toepassing als je de lening aflost met een lineaire- of annuïteitenhypotheek. Heb je een andere hypotheekvorm die vóór 1 januari 2013 is afgesloten, dan kun je nog steeds de betaalde rente aftrekken, maar dit kan maximaal 30 jaar duren.

Conclusie:

Samenvattend brengt 2024 belangrijke wijzigingen in de hypotheekregelgeving met zich mee die kansen bieden voor zowel de milieubewuste koper als de alleenstaande huizenjager. Van hogere leningen voor energiezuinige woningen tot financiële tegemoetkomingen voor de jongere kopers en aanpassingen in de hypotheekrenteaftrek, de nieuwe regels zijn ontworpen om een duurzamere woningmarkt te stimuleren en de toegankelijkheid van het kopen van een huis te vergroten. Wees echter alert op de details en plan vooruit om het meeste uit deze veranderingen te halen.

Heb je plannen om in 2024 een huis te kopen of vragen over je huidige hypotheek? Als Erkend Hypotheekadviseur ben ik gespecialiseerd in hypotheken en financiële zaken. Ik help je graag om je mogelijkheden te verkennen en de juiste financiële beslissingen te nemen. Neem gerust contact met mij op voor advies op maat!

Gratis hypotheekgesprek inplannen 

Linkedin

Instagram