Hoe wordt het toetsingsinkomen voor een hypotheekaanvraag berekend?

Ben je benieuwd wat het toetsingsinkomen is en hoe dit wordt berekend voor je hypotheekaanvraag? Blijf dan vooral verder lezen. In dit blog leggen we precies uit wat het toetsingsinkomen inhoudt en welke impact het heeft op het berekenen van je maximale hypotheek.

Wat is het toetsingsinkomen?

Het toetsingsinkomen is het inkomen dat hypotheekverstrekkers gebruiken om te bepalen hoeveel je maximaal kunt lenen. Het verschilt vaak van je daadwerkelijke inkomen, omdat het rekening houdt met factoren zoals bonussen of toeslagen.

Waarom is het toetsingsinkomen zo belangrijk?

  • Het biedt een realistischer beeld van je financiële draagkracht.
  • Het speelt een rol bij het bepalen van de hoogte van verschillende toeslagen zoals huur- en zorgtoeslag.

Hoe wordt het toetsingsinkomen berekend?

  1. Vast salaris: Het bedrag dat je maandelijks of jaarlijks verdient.
  2. Overige inkomsten: Dit kan variëren van bonussen tot overuren en wordt niet altijd meegerekend.
  3. ZZP’ers: Hierbij wordt gekeken naar de fiscale winst van de afgelopen drie jaar. Het gemiddelde van deze jaren wordt vaak als toetsingsinkomen gebruikt.
  4. Verschillen per hypotheekverstrekker: Niet elke verstrekker berekent het toetsingsinkomen op dezelfde manier. Sommigen nemen bijvoorbeeld overuren wel mee, terwijl anderen dit juist niet doen.

Variatie tussen hypotheekverstrekkers

De manier waarop geldverstrekkers het toetsingsinkomen berekenen kan sterk variëren. Dit betekent dat je maximale hypotheeklening bij de ene bank veel hoger kan uitvallen dan bij de andere.

Praktijkvoorbeeld

Laten we dit illustreren met een voorbeeld: Stel je verdient maandelijks €2.500, met daarbovenop jaarlijks €10.000 aan bonussen.

  • Bij Hypotheekverstrekker A (die bonussen niet meeneemt) zou je toetsingsinkomen €32.400 zijn.
  • Bij Hypotheekverstrekker B (die bonussen wel meeneemt) komt dit bedrag uit op €42.400.
  • En bij Hypotheekverstrekker C, die het gemiddelde van de afgelopen drie jaar neemt, zou het rond de €36.400 liggen.

Conclusie

Het toetsingsinkomen speelt een cruciale rol bij het bepalen van je maximale hypotheek. Het is daarom van groot belang om goed te begrijpen hoe dit inkomen wordt berekend en welke factoren hier invloed op hebben.

Overweeg je een huis te kopen en wil je weten met welk inkomen er precies wordt gerekend voor jouw hypotheekaanvraag? Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk hypotheekadvies!

 

Gratis hypotheekgesprek inplannen