Hypotheekproces
1 Gratis oriëntatiegesprek
Ben je van plan om een huis te kopen, maar weet ik niet goed waar je moet beginnen? Dan help ik je graag op weg! Bij mij kun je namelijk terecht voor een gratis oriëntatiegesprek.
Tijdens dit gesprek gaan we samen kijken naar jouw wensen en doelen. Zo kan ik je een realistisch beeld geven van wat er mogelijk is binnen jouw budget. Ook maak ik een inschatting van je maximale hypotheek en maandelijkse kosten. Zo kun jij gericht op zoek gaan naar jouw droomhuis.
Ik vind het belangrijk dat jij goed voorbereid aan de zoektocht begint en daarom bied ik dit oriëntatiegesprek geheel kosteloos aan. Dus waar wacht je nog op? Maak snel een afspraak en laten we samen jouw droomhuis vinden!
2 Huizenjacht
Nu je weet hoeveel je kan lenen, kan je gericht op zoek gaan naar een woning die binnen jouw budget past.
Maak een lijstje met je wensen en eisen voor de woning en zoek gericht op internet (funda) of via een aankoopmakelaar. Bekijk de woning goed tijdens een bezichtiging en let op de staat van de woning. Breng een bod uit en zet alle afspraken duidelijk op papier. Succes met de huizenjacht en hopelijk vind je snel jouw droomwoning!
3 Bieden en voorlopig koopcontract
Gefeliciteerd met het vinden van je droomwoning! Nu begint het biedings- en onderhandelingsproces. Zorg voor een realistisch bod en gebruik informatie over vergelijkbare woningen en eventuele gebreken. Bij acceptatie onderteken je een voorlopig koopcontract waarin afspraken staan over onder andere de verkoopprijs en ontbindende voorwaarden. Lees het contract goed door en stel vragen voordat je tekent. Het contract is nog niet definitief en er zijn ontbindende voorwaarden. Als alles akkoord is, wordt een datum voor de overdracht afgesproken. Dan vindt ook de notariële overdracht plaats. Met een goede voorbereiding kun je met vertrouwen de stap zetten naar het kopen van je droomwoning.
4 Adviesgesprek en hypotheekaanvraag
Tijdens het adviesgesprek zal ik samen met jou een geschikte hypotheekvorm, rentevaste periode en geldverstrekker selecteren. Ik zal je adviseren over de verschillende hypotheekvormen en de financiële consequenties van de hypotheek bespreken bij overlijden, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen. Na afloop van het adviesgesprek zal ik jouw hypotheekaanvraag voorbereiden en indienen bij de geldverstrekker.
5 Voorlopig voorstel
Nadat we de hypotheekaanvraag hebben ingediend, zullen we een rentevoorstel ontvangen en een lijst met documenten om de aanvraag te kunnen goedkeuren.
6 Documenten verzamelen
In deze fase is het belangrijk om alle benodigde documenten te verzamelen. Dit is vaak het onderdeel van het proces waar de meeste vertraging optreedt. Dit kan gebeuren doordat de documenten niet voldoen aan de voorwaarden van de bank, of doordat ze inmiddels te oud zijn geworden. Het is daarom van groot belang om goed op te letten welke documenten de bank heeft gevraagd en deze zo snel mogelijk op te sturen. Door snel en accuraat te handelen, kan deze fase van het proces soepeler verlopen en kan de financiering sneller worden geregeld.
Hieronder vindt je een lijst van de meest gevraagde documenten:
- Inkomensgegevens, zoals salarisstroken en werkgeversverklaring
- Bewijs van identiteit, zoals een paspoort of ID-kaart
- Bewijs van eigen vermogen, zoals spaarrekeningen en beleggingsrekeningen
- Taxatierapport van de woning
- Koopovereenkomst van de woning
- Eventuele schulden overzicht, zoals leningen, alimentatie of studieschuld
7 Beoordeling documenten
Als je een hypotheek aanvraagt, zal de geldverstrekker jouw documenten beoordelen, zoals je inkomen, werkgeversverklaring, identificatie en gegevens over de woning die je wilt kopen. Op basis van deze documenten zal de geldverstrekker beslissen of ze een bindende offerte zullen uitbrengen.
Als je een bindende offerte ontvangt, betekent dit dat de hypotheek is goedgekeurd en dat je verder kunt gaan met het kopen van de woning. Het is belangrijk om te onthouden dat je bij het accepteren van de offerte gebonden bent aan de voorwaarden die erin staan, dus zorg ervoor dat je deze goed leest en begrijpt voordat je akkoord gaat.
8 Offerte tekenen
Natuurlijk is het belangrijk om het bindende offerte zorgvuldig door te lezen voordat je jouw handtekening plaatst. In het offerte staan onder andere de details van de overeenkomst, zoals de producten of diensten die geleverd worden, de prijs en eventuele voorwaarden. Als je akkoord gaat met de inhoud van het offerte, kun je jouw handtekening zetten en is de overeenkomst officieel bindend.
9 Notaris
Het bezoek aan de notaris is een belangrijk moment in het proces van het afsluiten van een hypotheek. De notaris zal ervoor zorgen dat de hypotheekakte correct wordt opgesteld en zal jou helpen om deze te ondertekenen.
Voordat je naar de notaris gaat, zal deze vaak nog contact opnemen om een afspraak te maken en om eventuele vragen te beantwoorden die je nog hebt. Tijdens de afspraak zal de notaris de inhoud van de hypotheekakte met je doornemen en uitleg geven over de juridische gevolgen van het ondertekenen van het document.
Als alles duidelijk is, zal je de hypotheekakte ondertekenen. Daarna zal de notaris ervoor zorgen dat het document wordt ingeschreven bij het Kadaster, zodat de hypotheek rechtsgeldig is. Dit is het moment waarop de hypotheekaanvraag officieel is afgerond en je de sleutels van je nieuwe woning in ontvangst kunt nemen.
Gefeliciteerd!