Eerste huis kopen onmogelijk? Wij kijken wat er wél kan!

starter

Je leest en hoort het de laatste tijd veel: het is voor starters op de woningmarkt onmogelijk een huis te kopen. Dat het inderdaad de afgelopen jaren lastiger geworden is om een eigen woning te kopen is waar, maar er zijn nog genoeg mogelijkheden waardoor het wél kan. Wij helpen onze klanten hier graag bij en kijken naar wat er wél kan!

Starterslening

Ruim 250 gemeentes in Nederland doen mee aan de Starterslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). In die gemeenten kun je een bepaald bedrag van de koopsom van je woning via een starterslening financieren. Die lening komt dan naast de hypotheek die je via een reguliere hypotheekverstrekker afsluit. Dankzij de Starterslening kun je nét dat beetje extra lenen om de aankoop van je eerste woning mogelijk te maken. Op de website van SVn (www.svn.nl) kun je bekijken of de gemeente waar jij een huis wilt kopen meedoet aan de Starterslening en wat daar de voorwaarden voor zijn.

Perspectiefverklaring of arbeidsmarktscan

Ben je in vaste loondienst, dan is het duidelijk wat er maandelijks binnenkomt op je rekening en dus of je de lasten van de koopwoning die je op het oog hebt kunt dragen. Maar er zijn genoeg mensen die niet in (vaste) loondienst werken, maar op uitzendbasis of als flexwerker. Deze doelgroep kan tegenwoordig een hypotheek aanvragen op basis van een perspectiefverklaring of een arbeidsmarktscan.

Werk je een jaar of langer als flexwerker voor een uitzendorganisatie? Dan kun je een perspectiefverklaring aanvragen. In de perspectiefverklaring wordt vastgelegd dat er voor jou voldoende perspectief op de arbeidsmarkt is. Dit geeft de hypotheekverstrekker meer zekerheid. Meer informatie over de perspectiefverklaring vind je op de website: www.perspectiefverklaring.nl

Heb jij een tijdelijk contract of ben je flexwerker in loondienst? Dan is er de arbeidsmarkt scan. Net als bij de perspectiefverklaring wordt er bij de arbeidsmarktscan gekeken naar de kansen die je hebt op de arbeidsmarkt. Meer informatie over de arbeidsmarktscan lees je hier: www.arbeidsmarktkansen.nl

Borgstelling

Je eerste huis kopen doe je meestal in een fase in je leven dat je nog niet op de top van je loopbaan staat. Dat kan betekenen dat je met jouw huidige inkomen dat droomhuis nog niet kunt kopen. Je kunt ervoor kiezen om je ouders of grootouders, te vragen borg te staan voor jouw hypotheek. Dat betekent dat zij garant staan voor de afbetaling van jouw hypotheek, mocht jou dat niet lukken. De hypotheek zelf komt wel gewoon op jouw naam en de maandelijkse lasten betaal je ook zelf. Pas als het misgaat, kan de hypotheekverstrekker een beroep doen op de borgstelling.

Belastingvrije schenking

Een andere optie waarbij je ouders (of anderen) je te hulp kunnen schieten is de belastingvrije schenking. In 2023 mogen je ouders jou maximaal € 28.947,- schenken voor de aankoop of verbetering van een eerste koopwoning. Hiermee kan bijvoorbeeld ook een verbouwing of verduurzaming van het huis worden betaald.

Maatwerk Constructies

Naast de standaard financiering van een woning zijn er ook maatwerk constructies, waardoor je mogelijk meer kunt lenen.

Zo beoordeelt de geldverstrekker de hypotheekaanvragen op een andere manier, waardoor deze beter op je persoonlijke situatie aansluiten. Er wordt bijvoorbeeld meer ingezoomd op de samenstelling van het huishouden en je inkomsten en uitgaven worden anders bekeken. Hierdoor kan de financiering van dat droomhuis misschien toch doorgaan.

Een andere constructie is de hypotheek voor duurhuurders. Je bent ‘duur huurder’ als jij een woning huurt die minimaal een derde van je maandelijkse netto-inkomen aan huur kost. Als je kunt aantonen dat jij dat bedrag maandelijks zonder problemen kunt missen, dan kom je in aanmerking voor zo’n maatwerkhypotheek. Immers: dat bedrag zou je ook prima als rente en aflossing voor een hypotheek kunnen betalen. En meestal is het bedrag dat je uiteindelijk voor je hypotheeklasten betaalt zelfs een heel stuk lager dan de huurkosten die je nu betaalt.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor maatwerk, dan kun je het best even contact met ons opnemen.

Nationaal Koop Fonds

Ook de overheid is bezig om het voor starters makkelijker te maken een huis te kopen. Op dit moment wordt gewerkt aan de ontwikkeling van het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen, kortweg het Nationaal Koop Fonds. Dit fonds richt zich op het voor starters betaalbaar maken van nieuwbouwwoningen. Hoe dit fonds er precies uit gaat zien en wie hiervoor in aanmerking komt is op dit moment nog niet geheel duidelijk. Het geeft echter wel aan dat ook vanuit de overheid de urgentie duidelijk is voor starters.

Gratis oriëntatiegesprek

Maar daarnaast is het natuurlijk handig om van te voren te weten wat je kunt lenen en welke opties in jouw geval relevant zijn. Ben jij benieuwd hoe dit bij jou zit? Neem dan gerust contact met ons op om een gratis eerste oriëntatiegesprek in te plannen.

Contact

Linkedin