Overdrachtsbelasting: hoeveel betaal je en wanneer?

mid friesland advies

Laten we het hebben over de overdrachtsbelasting en wat het voor jou betekent als je op zoek bent naar een woning.

Wat is de overdrachtsbelasting?

De overdrachtsbelasting is een belasting die je betaalt bij de aankoop van een woning of ander onroerend goed. Het tarief van de belasting hangt af van de situatie. Als starter tussen de 18 en 34 jaar hoef je bijvoorbeeld geen overdrachtsbelasting te betalen bij aankoop van een bestaande woning. Let op: deze vrijstelling geldt in 2023 alleen bij aankoop van een woning met een koopsom tot €440.000. Anders betaal je 2% van de koopsom voor een eigen woning of 10,4% voor een tweede woning.

Hoe beïnvloedt de overdrachtsbelasting jouw hypotheek?

De overdrachtsbelasting heeft invloed op de totale kosten van jouw woning. Stel dat je een huis koopt voor €250.000, dan moet je bij een tarief van 2% €5.000 aan overdrachtsbelasting betalen. Dit bedrag moet je meestal zelf betalen en kan niet worden meegenomen in jouw hypotheek. Dit betekent dat je meer eigen geld nodig hebt om jouw huis te kopen.

Als je een tweede woning koopt of een woning voor verhuur, moet je rekening houden met een tarief van 10,4%. Bij een woning van €250.000 betaal je dan €26.000 aan overdrachtsbelasting.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een hypotheek en een huis wilt kopen, is het belangrijk om rekening te houden met de overdrachtsbelasting. Het is een extra kostenpost die je meestal zelf moet betalen. Heb je vragen over de overdrachtsbelasting of heb je hypotheekadvies nodig? Neem gerust contact met ons op voor een gratis oriëntatiegesprek.

Contact

Linkedin