Hoeveel eigen geld heb je nodig om een huis te kopen?

De aankoop van een huis is één van de grootste financiële beslissingen die je in je leven zult nemen. Het is belangrijk om te weten hoeveel eigen geld je nodig hebt om een huis te kopen, zodat je weet waar je aan toe bent en wat je maximaal kunt uitgeven. In dit blog geven wij je inzicht in hoeveel eigen geld je nodig hebt om een huis te kopen en hoe je deze kosten kunt beperken.

Hoe bepaal je de hoogte van de eigen inbreng?

De hoogte van de eigen inbreng hangt af van verschillende factoren, zoals de waarde van het huis, de hoogte van het hypotheekbedrag en de voorwaarden van de hypotheekverstrekker. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de waarde van het huis, hoe hoger de eigen inbreng zal zijn. Dit komt doordat de de variabele kosten zoals overdrachtsbelasting en kosten voor NHG dan stijgen.

Een andere factor die invloed heeft op de hoogte van de eigen inbreng is de hoogte van het rentepercentage. Hoe hoger het hypotheekbedrag in verhouding tot de waarde van de woning, hoe hoger de te betalen rente. Dit komt omdat de geldverstrekker meer risico loopt en daarom een hoger tarief hanteert. Door meer eigen geld te gebruiken kan je dus een beter tarief krijgen.

Hoe kun je de eigen inbreng beperken?

Er zijn verschillende manieren om de eigen inbreng te beperken, waaronder:

 • Een hoger hypotheekbedrag aanvragen: Door een hoger hypotheekbedrag aan te vragen, kun je de hoogte van de eigen inbreng beperken. Houd er wel rekening mee dat dit invloed heeft op de maandlasten en de totale rentekosten.
 • Op de kosten besparen: bespreek met je hypotheekadviseur wat nodig is en waarop je kan besparen. Dit kan bijvoorbeeld een besparing zijn op de taxatiekosten of kosten van een bouwtechnische keuring. Ook kun je besparen op de kosten van een bankgarantie door de waarborgsom uit eigen gelden te betalen. 

Hoeveel eigen geld is nodig?

De hoogte van de eigen inbreng is afhankelijk van de situatie, maar over het algemeen geldt dat je minimaal 4% tot 8% van de waarde van het huis als eigen geld moet hebben. Het is belangrijk om goed te bekijken wat je maximaal kunt lenen en hoeveel eigen geld je nodig hebt.

Kosten koper

Bij het kopen van een huis maak je verschillende kosten die je meestal niet uit de hypotheek kunt betalen en je vanuit eigen geld of de overwaarde van je vorige woning moet betalen. Die noemen we de kosten koper. 

Voorbeelden van kosten koper zijn:

 • Advieskosten: de kosten die je betaalt voor hypotheekadvies en -bemiddeling van je hypotheekaanvraag.
 • Taxatiekosten: om die waarde van de woning te bepalen is een taxatie nodig.
 • Notariskosten: dit zijn de kosten van de leveringsakte en de hypotheekakte. 
 • Overdrachtsbelasting: afhankelijk van je situatie betaal je 0,2% of 10,4% van de koopprijs.
 • Bankgarantie: vaak wordt een waarborgsom van 10% van de koopprijs afgesproken. Hiervoor kan je een bankgarantie aanvragen.
 • Makelaarskosten: heb je een aankoopmakelaar in dienst genomen, dan zijn deze kosten ook voor de koper. 
 • Bouwtechnische keuring: om de staat van een huis te bepalen. 
 • NHG (Nationale Hypotheek Garantie): wil je gebruik maken van de voordelen van NHG dan betaal je eenmalig 0,6% van de hypotheeksom aan premie.

Voorbeeld:

Bij een koopsom van € 400.000 (gemiddelde koopsom eind 2022) heb je € 17.300 eigen geld nodig om de woning te kunnen kopen. 

 • Advieskosten: € 2.250
 • Taxatiekosten: € 800
 • Notariskosten: € 1.600
 • Overdrachtsbelasting: € 8.000 (bij startersvrijstelling € 0)
 • Bankgarantie: € 300
 • Makelaarskosten: € 4000
 • Bouwtechnische keuring: € 350

Totale kosten € 17.300

Wat zijn aftrekbare kosten?

Meestal zijn de kosten voor het verkrijgen van de financiering aftrekbaar. Dit zijn dus de advieskosten, kosten voor de hypotheekakte, taxatie en NHG. 

Hoe kun je eigen geld sparen?

Er zijn verschillende manieren om eigen geld te sparen voor de aankoop van een huis, waaronder:

 • Sparen: Door regelmatig geld opzij te zetten, kun je geleidelijk eigen geld sparen voor de aankoop van een huis.
 • Beleggen: Door geld te beleggen, kun je potentieel meer rendement behalen en zo sneller eigen geld sparen voor de aankoop van een huis. Houd er wel rekening mee dat er ook risico’s zijn verbonden aan beleggen.
 • Overwaarde woning gebruiken: Heb je al een eigen woning en wordt deze verkocht met winst (overwaarde), dan kan je de overwaarde gebruiken om de kosten van je nieuwe woning te betalen. 

Conclusie

Het is belangrijk om te weten hoeveel eigen geld je nodig hebt om een huis te kopen, zodat je weet waar je aan toe bent en wat je maximaal kunt uitgeven. Er zijn verschillende manieren om de hoogte van de eigen inbreng te beperken en om eigen geld te sparen voor de aankoop van een huis. Het is belangrijk om goed te bekijken wat je maximaal kunt uitgeven en hoeveel eigen geld je daarvoor nodig hebt.

Hulp of advies nodig?

Zoals je ziet, zijn er behoorlijk wat kosten om rekening mee te houden. En ze kunnen per situatie behoorlijk verschillen. Benieuwd hoeveel eigen geld jij nodig hebt voor het verkrijgen van een hypotheek en het kopen van een huis? Maak een kosteloze oriëntatie afspraak om de mogelijkheden te onderzoeken. 

Contact

Linkedin