Wat is Nationale Hypotheek Garantie en wat zijn de voordelen?

Als je van plan bent om een huis te kopen, ben je vast de term Nationale Hypotheek Garantie tegengekomen. Maar wat is Nationale Hypotheek Garantie nou precies? En wat zijn de voor- en nadelen ervan?

 

Nationale Hypotheek Garantie – kortweg NHG – is een financieel vangnet. De stichting achter de regeling staat garant voor het geld dat jij leent om je huis mee te kopen. Daardoor loopt de bank veel minder risico.

Woonlasten tijdelijk verlagen

Stel dat je de hypotheek niet meer kunt betalen, bijvoorbeeld omdat je werkloos raakt. Als dat gebeurt, kun je onder voorwaarden met de bank afspreken om de hypotheekbetalingen tijdelijk te verlagen. Je moet het verschil later wel alsnog terugbetalen.

Restschuld

Het kan ook gebeuren dat je door omstandigheden je huis moet verkopen. Als je woning dan minder oplevert dan de hypotheekschuld die je nog hebt, betaalt de NHG onder voorwaarden het verschil.

Wanneer NHG?

Je kunt in aanmerking komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie als:

  • je hypotheek niet hoger is dan € 405.000;
  • de koopsom of de marktwaarde van het huis niet hoger is dan € 405.000;
  • het huis jouw hoofdverblijf is.

Wil je energiebesparende maatregelen treffen? Dan mag je nog 6% meer lenen (2023: maximaal € 429.300). Het extra geld moet je wel volledig gebruiken voor energiebesparende voorzieningen.

Lagere hypotheekrente

NHG garandeert dus in veel gevallen dat je de woonlasten of uitstaande schuld nog kunt betalen. Dit betekent dat de bank minder risico loopt. Daarom krijg je korting op je hypotheekrente. Afhankelijk van de hypotheek die je afsluit, kan die korting oplopen tot 0,5%.

Je moet wel eenmalig betalen voor de NHG-garantie. In 2023 gaat het om 0,6% van het hypotheekbedrag. Als je € 400.000 leent, betaal je dus eenmalig € 2.400. Dit bedrag (de borgtochtprovisie) mag je aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting.

Goed advies is belangrijk

De Nationale Hypotheek Garantie is een goede regeling, maar best ingewikkeld. Er zijn namelijk regels en voorwaarden aan verbonden. Daarom is het belangrijk dat je je goed laat adviseren. Maak dus eens een afspraak met me. Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur, ben ik expert op het gebied van hypotheken. Ik help je graag verder.